E-ticaret siteleri arayüz tasarımcıları için en karmaşık işlerin başında gelmektedir. Bu konu ile ilgili de internet üzerinde yüzlerce makale yer almakta ve bilgi vermekten çok bilgi karmaşasına yol açmaktalar. Sizler için bir e-ticaret sitesi tasarlanırken yapılması gereken 4 temel özelliği listeledik.
1.Ürün Sayfasının Önemi
Kurumsal web sitelerinin aksine e-ticaret sitelerinde en önemli sayfa ürün sayfalarıdır, burada aradığını bulan kullanıcı ürünü alma yoluna gidecektir, eğer alacağı ürün ile ilgili bir görsel veya bilgi eksikliği varsa fiyatı uygun bile olsa ürünü satın almaktan vazgeçmektedir.
Ürün özelliklerini mutlaka kademeli olarak sunmalısınız. Önce temel özellikleri ardından daha detay özellikleri ve sadece çok inceleyecek olanlar için tüm detaylar şeklinde bu sayfaları tasarlamalısınız.
Ürün görselleri ise mutlaka yeterli olmalı ana görüntüden detay görüntüye doğru sıralanmalı ve buradaki ürün görsellerinin kullanımı pratik olmalı. Kullanıcılar özellikle alacakları ürünü yerinde görmek istemekteler örneğin bir cep telefonunu elde, bir sehpayı dekorasyon içerisinde… Vs görmek istemekteler.
Ürüne göre farklı görsel sunumlar da denenebilir, bunlardan bir tanesi aşağıdaki sitede yer alan 360 derecelik döndürme tasarımı, kullanıcı ürüne bakmak istediği açıdan bakabiliyor. Ayrıca sol alandan pratik bir şekilde renk değişikliği yaparak tercih ettiği renklerde istediği ayakkabıyı görebiliyor.
Başka bir ayakkabı sitesi ise ürün sayfasında ayakkabıyı istediğiniz renk ve özelliklere göre şekillendirmenize izin veriyor. Aşağıdaki sitede istediğiniz renk ve özellikleri seçebiliyor, bu şekilde kendiniz tasarladığınız ayakkabınızı farklı açılardan da görerek satın alabiliyorsunuz. Eğer bu kullanıcının ilgisini çeken bir ürün ise sitede geçirdiği zaman ve aklında kalıcılık olarak kullanıcıyı kendisine bağlayacak, satın almaya itecektir.
2.Zengin İçerik Eklemek
Yukarıdaki madde ile entegre olarak ürünleriniz ile ilgili zengin içeriklere sahip olmalısınız, ürünler ile ilgili bloglar, videolar, güvenilir ürün yorumları ve ürün uygunsa testleri ziyaretçilerin özellikle de detaycı ziyaretçilerin dikkatini çekmekte ve ürünü sitenizden satın almaya teşvik edecektir.
Bununla ilgili ülkemizden markafoni.com’u örnek verebiliriz, sürekli güncellenen blogu ile kullanıcıları alışveriş yapmadıkları zaman bile sitede tutmaya çalışmakta.
Diğer bir örnek ise hepsiburada.com. Her ürüne ait ayrı ayrı oluşturulan tartışma platformu ile ziyaretçiler arasında iletişim kurulmakta.
3.Sitenizin Hız Testi
Uluslararası bir çok araştırma bir kullanıcının aradığı ürüne ulaşmak için ortalama 10 saniye harcadığını belirtiyor, kullanıcılar için buradaki hız olmazsa olmazlardan. Sitenizi sürekli daha hızlı yapmak üzere çalışmalar yürütmelisiniz yoksa kullanıcının sitenizde çıkması kaçınılmaz olur.
E-ticaret sitenizin hem sayfa yükleme hızı yeterli olmalı hem de navigasyonu başarılı olmalı. Rakip siteleri periyodik olarak inceleyerek onlardan daha kolay erişilebilir ve hızlı olduğunuzdan emin olmalısınız.
4. Ödeme kolaylığı
Dünya e-ticaret siteleri üzerinde yapılan testlerde çok kesin olmasa da ziyaretçilerin yaklaşık yüzde 65’lik bölümünün ödeme anında siteden ayrıldığı belirtiliyor. Kullanıcı bu sayfada bir sürpriz ile karşılaşmak istemiyor. Ek ödemeler tahmin edilenden fazla kargo tutarı veya süresi, kapsamlı üyelik formları, güvenli olmayan kredi kartı bilgilerini isteme metodları gibi birçok seçenek kullanıcıyı almak üzere olduğu üründen vazgeçirmekte. Sadece bu madde ile ilgili çok sayıda test yapılmakta bizde bu testleri yakın zamanda detaylı bir şekilde sizlere sunacağız.