Kullanıcı Deneyimi (UX) ve Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) Arasındaki Farklar

Web sitesi tasarlanırken iki önemli konuya dikkat edilmesi gerekir. Kullanıcıların web sitesinde gezinmelerini kolaylaştırıcı yöntemler, bir diğeri ise kullanıcının edineceği bilgilere hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak yönlendirmeler.

Kullanıcı deneyimi (UX) ve Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) olarak bilinen bu iki konunun benzerlikleri birbirine çok yakın hususlar olmasına rağmen genellikle farklı yaklaşımlar ve araştırma yöntemlerine ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır.

Kullanıcı deneyimi (UX) ve Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO) arasındaki fark nedir?

UX, web sitenizin kullanımını kolaylaştırmak ve bunu dönemsel olarak geliştirmeye yönelik adımlar atmaktır. CRO ise, web sitesinin aldığı bir tıklamanın satış veya olası satış gibi sonuç odaklı bir eylemi tamamlamış ziyaretçi sayısını arttırmak için tasarlanmış bir süreçtir. Dolayısıyla CRO, trafiği artırmak değil mevcut trafiğin dönüşüm oranını nitelikli bir hale getirmektedir.

Bu iki stratejinin de asıl amaçları birbirinden farklıdır, ancak bu iki süreci birbirinden ayrı olarak düşünmek çokta doğru değildir.

Genel dönüşüm oranlarını izlemek için bir çok kişi Google Analytics veya buna benzer analiz sistemlerini kullanıyor. Web sitenizin periyodik olarak bu oranları takip edebilmek için birçok seçenek mevcut.

  • Optimizely : Kolay arayüzü ile istatistiksel önem taşıdığını düşündüğünüz sonuçları hassas ölçümleri sayesinde kalıcı sonuçlar verdiğinden emin olabilirsiniz.
  • Visual Website Optimizer : Size sayfanın farklı bölümlerinde çeşitli varyasyonların ne derece başarılı sonuçlarla katkıda bulunduğunu gösteren kilit öneme sahip özellikleri vardır.
  • Convert.com : Yukarıdaki seçeneklere alternatif olarak kullanılabilecek bir diğer araç.

UX, bir web sitesinin kullanımının ne derece kolay olduğunu inceleyen ve bazı uygulamaların birbirleriyle ne derece birbiriyle ölçüşmediğini anlamamızı sağlar. Kullanılabilir bir web sitesine sahip olduğunu anlamak, sitenin belirli bir hedef kitle tarafından etkinliğini kanıtlamış olmasıdır.

Genellikle, bir web sitesinin kullanılabilirliği hakkında bilgi edinmek için kullanılan yöntem, konuyla alakası olmayan biriyle oturup onunla etkileşime girerek izlemeyi ve web sitesindeki kilit eylemleri gerçekleştirmeyi denemektir.

Bu duruma online olarak yardımcı olacak bazı araçlardan bahsetmemiz gerekirse:

  • UserTesting.com : Kullanıcıları hızlı bir şekilde sınayıp web sitesinde neler yaptığını anlamak için harika bir alternatif.
  • Try My UI : UserTesing.com’a çok benzer bir araçtır, sadece yeni olduğundan dolayı daha ucuz.
  • UserBob : Bu araç, diğer iki araca göre çok daha basit bir arayüze sahiptir ve daha maliyetlidir. İlk izlenim videolarına para ödemeden sahip olabilirsiniz.
  • UserBrain.net – Bu hizmetle elde edilen en önemli fark, aylık ücret (oldukça makul) ödeyerek her hafta yeni bir kullanıcı deneyimi videosu almak. En önemli vurgusu ise “kullanıcı deneyimlerini alışkanlık haline getirme” olarak belirtiyorlar.
  • Userlytics : Pahalı bir alternatiftir, ancak kullanıcı testi arayüzünü markalamanıza olanak sağlayan ayrıca bir seçeneği vardır.



UX ve CRO uygulamalarında farklılıklar vardır, ancak birbirini tamamlayan çok önemli iki konudur.

Kullanılabilirlik : Sitedeki gezinmenin kolay olup olmadığını anlamak için işin teknik boyutundan bağımsız insanlarla testler yapın.

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu : Ürettiğiniz çözümlerin doğruluğunu anlamaya çalışırken daha önceki farklı deneyimlerinizi birbiriyle karşılaştırarak hangisinin daha verimli olduğunun testlerini yapmayı ihmal etmeyin.

Bu yöntemlerin incelenmesi ve uygulanması, sadece estetik tercihlerle değil, objektif bir şekilde daha iyi bir web tasarımcı olabilmesine yardımcı olacaktır. Yaptığınız tasarımın doğruluğunu sezimleyerek değil, ancak bazı testlerden geçirirseniz yaptığınız tasarımının başarılı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Bu araştırmalar kuşkusuz size başarı olarak geri dönecektir, ancak önce hangisinden başlamalısınız?

Örneğin, web sitenizin ayda 10.000’den daha az bir sayfa gösterimi mevcutsa, istatistiksel olarak önemli sonuçlar elde etmek için kullanıcı deneyimi testini uygulamak doğru bir tercih olacaktır. Eğer daha fazla bir gösterime sahipseniz dönüşüm oranı artırma ile ilgili ihtiyaçlar hissediyorsanız, Dönüşüm Oranı Optimizasyonuna yönelik geliştirmeler yapmak için zamanınız gelmiş demektir. Ancak ideal olan şudur ki, ikisinide birlikte yapmanız sürecin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olacaktır.

Renklisayfa

Merhaba! Biz Renklisayfa Tasarım Ofisi olarak, yaratıcı çözümler üreten, yazılım, tasarım ve reklam danışmanlığı konusunda uzmanlaşmış bir ajansız. Müşterilerimize dijital varlıklarını güçlendirmeleri için benzersiz ve etkileyici çözümler sunuyoruz.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz gösterilmeyecektir. Doldurulması zorunlu alanlar *



İLETİŞİM

Bir Projeniz
mi var?

WhasApp Destek Hattı
Telefon Destek Hattı